5 dobrih novičk – maj 2022

11.05.2022

1. Staroselsko znanje in znanost sta bila združena pri dvigu števila karibujev v Britanski Kolumbiji v Kanadi z 38 na 113 v manj kot desetletju. Karibuji potrebujejo obsežne pokrajine za svoje bivanje, zato jim človeško spreminjanje okolja oziroma krčenje prostora zelo škoduje:

https://news.mongabay.com/2022/04/indigenous-knowledge-and-science-team-up-to-triple-a-caribou-herd/

2. Število ogroženih zelenih želv na atolu Aldabra med Sejšeli in Madagaskarjem še naprej okreva, prvi poskusi zaščite pa segajo že 50 let nazaj, saj so jih v prvi polovici 20. stoletja ljudje intenzivno izkoriščali in je njihova populacija drastično upadla:

https://www.consciexeter.org/post/green-turtles-continue-to-bounce-back-at-a-unesco-site-after-half-a-century-of-protection

3. Med 1. in 7. junijem poteka Nature Journaling Week, v katerem v svoj dnevnik narišete to, kar opazite v naravi. Vsak dan bo objavljena določena tema, ki vam je lahko v pomoč, ali pa se zgolj sami odpravite v svoj najljubši kotiček v naravi in izberite motiv:

https://www.naturejournalingweek.com/

4. Finska je že petič v vrhu lestvice najbolj srečnih držav po The World Happiness Report. Finci se zavedajo, da je za kakovostno življenje potrebno kreirati ter tudi vzdrževati kulturo in družbene institucije, ki predstavljajo mrežo za posameznike in skupnosti, torej mora biti to del kolektivne volje in pridonosa:

https://finland.fi/life-society/happinessreport2022/

5. Zaščita odraslih avtohtonih dreves je ključna za mesta, kot ugotavlja vlada Teritorija glavnega mesta Avstralije. Ni dovolj, da investitorji zgolj zasajajo nova drevesa, saj mlada drevesa ne morejo prinašati enakih koristi kot odrasla. Na omenjenem območju izgubijo letno okoli 4.200 odraslih dreves oziroma v 5 letih med 2015 in 2020 kar 6 %, zato je prioritetno, da se pri gradnji novih sosesk zaščiti tudi odrasla drevesa z akcijskim načrtom, ki je trenutno v pripravi:

https://the-riotact.com/acts-plan-to-prevent-the-loss-of-mature-native-trees-could-have-gone-further-conservationist/546829