Kako pomagati divjim živalim ob visokih temperaturah?

9.07.2024

Dolgotrajna vročina in posledično suša lahko povzroči hudo pomanjkanje vode in hrane za divje živali v naravi ter v urbanem okolju. Pomembno je, da se zavedamo njihove stiske in si prizadevamo pomagati. Tu je nekaj načinov, kako lahko pomagamo divjim živalim prebroditi vroče in sušno obdobje:

1. Postavimo vodne točke:

Postavimo posode z vodo na različnih mestih na našem dvorišču ali v naravi, in sicer na varne lokacije, kjer mačke ne bodo mogle dostopati do njih, ter v senčne predele, da voda takoj ne izpari. Posode naj ne bodo pregloboke, da v njej ne utonejo manjše živali, vanje pa dajmo tudi nekaj večjih kamnov in vej na način, da omogočajo varen izhod. Redno jih polnimo, da bodo živali imele dostop do sveže vode, enkrat tedensko pa jih moramo tudi očistiti, če se ptice kopajo v njih ali se v njih nabirajo iztrebki, oziroma po potrebi, ko opazimo nečistoče, saj se sicer lahko v posodah razvijejo patogeni, ki škodujejo živalim.

 

Foto: JanetAB/Pixabay

2. Ustvarimo zatočišča:

Uredimo majhna zatočišča ali skrivališča, ki bodo živalim nudila senco in zaščito pred soncem.

3. Nudenje hrane:

Nudimo hrano pticam, še posebej tistim vrstam, ki so odvisne od določenih virov hrane, ki jih suša lahko ogrozi. Uporabimo primerno hrano, kot so semena, oreščki itd. Tudi krmilnice moramo redno čistiti, da ohranimo zdravje ptic. Če imamo vrt, pustimo nekaj rastlin, da zrastejo do zrelosti in proizvedejo semena ali plodove, ki bodo na voljo za živali. Če je varno in ustrezno, lahko postavimo majhne količine hrane, ki je primerna za lokalno divjad.

4. Zmanjšajmo motenje živali v naravi:

V času suše je pomembno zmanjšati motnje v naravnem okolju. Izogibajmo se nepotrebnim motnjam v gozdovih, na vodnih območjih in v drugih naravnih habitatih, kjer živali morda iščejo hrano in vodo.

Foto: Vizetelly/Pixabay

5. Sodelujmo v lokalnih pobudah:

Pridružimo se lokalnim organizacijam ali pobudam, ki se ukvarjajo s pomočjo živalim med sušo. To lahko vključuje zbiranje sredstev, prostovoljsko delo ali sodelovanje v projektih ohranjanja habitata.

6. Izobraževanje in ozaveščanje:

Delimo informacije o pomembnosti skrbi za živali med sušo z drugimi. Povečanje ozaveščenosti lahko vodi k večjemu sodelovanju v skupnosti.

Pomembno je, da našteti ukrepi ostanejo v skladu z lokalnimi zakoni in varnostnimi smernicami. Preden izvajamo kakršne koli spremembe v naravnem okolju ali nudimo hrano živalim, se posvetujmo tudi z lokalnimi strokovnjaki za ohranjanje narave ali okoljskimi organizacijami.