Raziskava o hiperhidrozi v Sloveniji, 2017/2018

V letih 2017/2018 se posvečamo raziskavi hiperhidroze v Sloveniji. Z njo želimo ugotoviti pojavnost in vpliv hiperhidroze na kakovost življenja posameznikov v Sloveniji.

Namen raziskave je bolje razumeti hiperhidrozo z vidika oseb, ki jo imajo, v prvi fazi pa bo izvedena v obliki anonimne ankete.

Povezava do ankete: https://www.1ka.si/a/131931

 

Doslej namreč ne beležimo tovrstnih raziskav med osebami s to motnjo, zato obstajajo le splošne ocene, koliko ljudi se dejansko spopada s to težavo. Ravno tako ni na voljo obsežnejših virov, če izvzamemo redke zapise, članke in vprašanja posameznikov na različnih spletnih forumih, zato gre za pomemben mejnik.

V nadaljnjih fazah bomo skušali izvesti še neposredne intervjuje z zainteresiranimi posamezniki. K raziskavi še posebej vabimo vse s t.i. primarno hiperhidrozo, t.j. hiperhidroza neznanega izvora, ki ni posledica drugega bolezenskega stanja. V raziskavo želimo vključiti tudi osebe, ki so se odločile za operativni poseg in morda uspele odpraviti to težavo delno ali v celoti, da lahko pridobimo vpogled v pooperativno stanje.

Pridobitev čim bolj podrobnih in opisnih odgovorov pri vprašanjih odprtega tipa nam bo omogočila prepoznati ključne izzive, s katerimi se spopadajo osebe s hiperhidrozo. Eden glavnih ciljev raziskave je prepoznati, kako bi lahko povezali osebe s hiperhidrozo v Sloveniji in mednarodno ter izvajali različne aktivnosti zanje, da bi lahko dvignili njihovo kakovost življenja. Med pomembne cilje smo si zadali tudi ozaveščati širšo javnost in razbijati določene stereotipe, povezane s prekomernim potenjem.