Razstava Moja prihodnost brez meja prihaja v Slovenijo

31.10.2019

Razstava “Moja prihodnost brez meja”, pri kateri smo v letu 2018 kot partnerji sodelovali z Osnovno šolo Gradec iz Litije in italijanskim organizatorjem, skupino “Stili di vita” iz San Vendemiana v Italiji, prihaja v Slovenijo. Potem ko je bila razstava lani najprej predstavljena na festivalu Festa dei Popoli v San Vendemianu, je potovala še v 4 italijanske kraje: Colle Umberto (najprej na festival lutk, nato še na obhodno razstavo), Fregona (v šolo za medije), Giavera del Montello (na festival “Micro Macro G Fest” – festival ritmov in plesov sveta) in Sarmede. V letošnjem letu smo jo prevedli v slovenščino in zdaj je nared za predstavitev pri nas. 

Več kot 200 poslikav otrok iz 16 držav bo v novembru na ogled v sklopu Osnovne šole Gradec v Litiji, katere učenci so pod mentorstvom Petre Prosen prispevali svoje stvaritve. Razstava ponuja ogled otroških vrednot in vizij prihodnosti, kot so jih naslikali otroci, stari od 5 do 15 let, iz Anglije, Brazilije, Danske, Italije, Kitajske, Madagaskarja, Mehike, Nove Zelandije, Palestine, Peruja, Filipinov, Slovenije, Španije, Tanzanije, Ukrajine ter Venezuele. Vsaka poslikava daje priložnost, da vidimo trenutno resničnost, kulturo in okolje, kjer je bila narejena, na drugi strani pa priložnost za razumevanje prihodnje perspektive mladih generacij, ki bodo jutri odrasle. Obisk te umetniške razstave je torej kot potovanje po svetu in hkrati potovanje v prihodnost, kjer so prikazani upanje, sanje in želje otrok iz različnih držav, ob zavedanju, da ni velike kulturne razlike med sanjami vseh sodelujočih otrok.

“Stili di vita” je neprofitna skupina, ki je bila ustanovljena leta 2010 in si prizadeva za spodbujanje interaktivnega znanja, kulturne izmenjave in prijateljstva med ljudmi v lokalnem okolju, ki prihajajo iz različnih držav sveta. S temi vrednotami in cilji organizira številne dejavnosti, kot je »La festa dei popoli«, festival, ki ponuja kulturno izmenjavo z javnimi konferencami, glasbenimi predstavami, tradicionalnimi ljudskimi plesi in delavnicami, gurmanskimi večeri, tečaji etnične kuhinje in kulturnimi delavnicami v lokalnih šolah. Za dodatne informacije jih kontaktirajte po e-pošti na stilidivitasanvendemiale@gmail.com ali obiščite Facebook profil Gruppo Festa dei Popoli San Vendemiano.

Mesec november je tudi mesec pomembnih mednarodnih dni, ki zaokrožajo sporočila razstave:

  •  6. november – Mednarodni dan preprečevanja izkoriščanja okolja v času vojne in oboroženega konflikta
  • 16. november – Mednarodni dan strpnosti
  • 20. november – Svetovni dan otroka in Dan industrializacije Afrike
  • 25. november – Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami
  • 29. november – Mednarodni dan solidarnosti s Palestinci

Zahvala: Sara Canzian, Petra Prosen, Osnovna šola Gradec, Gruppo Festa dei Popoli San Vendemiano
https://www.facebook.com/festadeipopolisanvendemiano/
https://www.facebook.com/osgradec/